The Ayer

Philadelphia, PA

The Ayer 

Our design of The Ayer complements the building’s original historic fabric while introducing contemporary amenities. The main lobby, recognized as one of the most majestic lobby spaces in Philadelphia, was preserved with a forensically-accurate paint scheme, including restoration of the original silver gilding.
A new floating bench and shelf element crafted of eucalyptus wood reduces the grand scale of the lobby. The unusual asymmetry of the space was modified with ceiling interventions, while subtle lighting was used to highlight sculptural details. The modern materials palette introduced in the lobby is carried forth into the elevator cabs and upper floor lobbies to create a consistent look and feel.
The 150,000 sf building was renovated and converted into sixty luxury condominiums, including a fitness center, business center and interior parking. 
ayer doors and lobby
Residential interiors feature an ultra-modern design, differentiating the building from other traditional and transitional style residential developments in the city. Details reinforce the integration of modern design within a timeless building. New energy efficient building systems and MEP equipment were incorporated into this project. The limestone exterior was restored including the corner friezes, and windows were replaced with new energy efficient windows.
Minimalist balconies were added in addition to a new up-lighting scheme to reinforce the building exterior. The design and construction included replacement of MEP systems while maintaining the on-going operations of the first floor restaurant tenant. In addition, construction and occupancy of the residential units were completed on a phased basis.