Villiger Hall

Philadelphia, PA

Previous Project
  • Villiger Hall

The design combines a granite base and limestone base with a field of coursed ashlar stone blend. Limestone was used at the building’s entrance and to clad the study towers at each end of the building. Limestone bands surrounds the windows, and were also used to break down the 6-story mass of the building. Each floor includes lounges, study areas and common bathroom areas.
The residence includes a fitness center, laundry facilities and a kitchen. The hall was constructed in a traditional dorm format with the goal to “maximize student interaction,” according to Director of Residence Life, John Jeffrey.
sju site plan web
The building is sited to respect the adjacent chapel, and form an open space for student activities and informal social gathering. 
Positioned at the corner of Cardinal and City Avenues, Villiger Hall serves as the southern gateway to the campus; pathways link the campus to Maguire Campus.